ظرفیت شارژ شدن باتری لپ تاپ ها محدود است

این خیلی مهم است که بدانید باتری های لیتیوم یونی و لیتیوم پلیمری  استاندارد، روی دستگاه های مدرن امروزی چگونه کار می کنند. اول از هر چیزی  باید بدانید که ظرفیت این باتری ها محدود است و نمی توان بیش از اندازه ای  معین، آن ها را شارژ کرد.

به نوعی زمانی که شارژ باتری به ۱۰۰ درصد می رسد، لپ تاپ فرآیند شارژ را  به طور کامل متوقف می کند. پس در این صورت لپ تاپ دیگر شارژ نمی شود و  سیستم برای تامین انرژی خود از باتری تغذیه می کند.

اما به محض آنکه کمی از شارژ باتری مصرف شد، دوباره لپ تاپ فرآیند شارژ  را از سر می گیرد تا انرژی از دست رفته جایگزین شود. به همین جهت، نگران  بیش از حد شارژ شدن باتری لپ تاپ تان نباشید. این اتفاق به هیچ وجه رخ نمی  دهد و در رابطه با این موضوع، خطری باتری ها را تهدید نمی کند.


 تمام باتری ها در گذر زمان ضعیف تر می شوند

باتری لپ تاپ ها در طول مدت استفاده مدام ضعیف و ضعیف تر می شوند. به  نوعی طول عمر باتری ها با چرخه شارژ و دشارژ آن ها رابطه مستقیم دارد. به  زبان ساده، هر چه چرخه شارژ و دشارژ بیشتر تکرار شود، طول عمر باتری نیز  زود تر به پایان می رسد.

البته رابطه میان چرخه شارژ و طول عمر به نوع باتری ها نیز وابسته است.  باتری های مختلف، درجه بندی های خود را دارند. اما به طور متوسط اغلبشان  قادر به تحمل ۵۰۰ چرخه شارژ کامل را دارند.


البته این بدان معنا نیست که نباید بگذارید از شارژ باتری کاسته شود.  ذخیره شارژ آن هم با درصد بالا، به هیچ وجه برای باتری خوب نیست و باید  بگذارید سیکل طبیعی شارژ و دشارژ به طور مداوم صورت گیرد.

اما از طرف دیگر نیز نباید بگذارید که پس از هر بار استفاده، شارژ لپ  تاپ به طور کامل تخلیه شود. چرا که همین مسئله نیز می تواند به شدت به  باتری آسیب برساند و از طول عمر آن بکاهد.

به همین منظور، بهتر است میزان شارژ لپ تاپ تان را حوالی ۵۰ درصد نگه  دارید. این میزانی ایده آل است که در صورت رعایت همیشگی آن طول عمر باتری  افزایش پیدا می کند.

البته یک مسئله دیگر هم هست که می تواند بر سرعت زوال باتری ها تاثیر  گذار باشد و آن هم چیزی نیست جز گرما. میزان دمای محیطی که لپ تاپ در آن  قرار دارد بسیار مهم است. هر چه محیط گرم تر باشد سرعت از بین رفتن باتری  نیز بیشتر می شود.

از این رو بهتر است هنگامی که دیگر با لپ تاپ تان کاری ندارید، میزان  شارژٰ باتری را به ۵۰ درصد برسانید و آن را در محیطی خنک قرار دهید. همین  کار ساده می تواند تا اندازه زیادی طول عمر باتری را افزایش دهد.

به منظور جلوگیری از تشدید گرما، باتری را جدا کنید

بگذارید برای همیشه خیال تان را راحت کنیم. گرما اصلی ترین دشمن باتری  لپ تاپ هاست و باید از شدت گرفتن آن جلوگیری کرد. پس اگر قرار است لپ تاپ  برای مدتی طولانی به برق متصل باشد، حتما باتری (البته در صورت امکان) را  از بدنه جدا کنید.

استفاده از این روش، حین انجام فعالیت های سنگینی همچون اجرای بازی های  ویدیویی، به شدت پیشنهاد می شود. چرا که هنگام به اجرا درآوردن بازی ها،  سیستم به شدت داغ می شود و همین مسئله می تواند به تهدیدی جدی برای باتری  ها تبدیل شود.

به همین منظور بهتر است باتری را از لپ تاپ جدا کنید تا مانع از رسیدن  گرمای غیر ضروری به آن شوید. البته این روش روی لپ تاپ های مدرن امروزی  کمتر جواب می دهد. چرا که شرکت های سازنده دیگر تمایلی به استفاده از باتری  های جدا شونده، نشان نمی دهند و اغلب مخزن انرژی سیستم را درون بدنه آن  تعبیه می کنند.

اما واقعا اتصال دائم لپ تاپ ها به برق کار درستی است؟

حالا بر می گردیم به سوال اصلی. اما واقعا چه جوابی برای آن داریم؟  متاسفانه در مورد این قضیه هیچ چیز قطعی و درستی وجود ندارد. باتری ها در  هر صورت پس از پیمودن چرخه های شارژ متعدد ضعیف و ضعیف تر می شوند و هیچ  راهی برای مقابله با این موضوع وجود ندارد.

فرقی نمی کند که که باتری را در حالت شارژ ۱۰۰ درصد رها کنید یا اینکه  بگذارید فرآیند شارژ و دشارژ مدام انجام شود. مسئله اینجاست که در هر دو  صورت، از قدرت باتری به مراتب کم می شود. به همین منظور باید به دنبال روش  هایی بگردیم که به کمکشان سرعت از بین رفتن باتری کاهش پیدا کند.

در مورد این مسئله نیز باید به پیشنهادات سازندگان، خوب گوش کنیم. به  عنوان مثال اپل در گذشته مخالف اتصال دائم گجت هایش به برق بود. با این  حال، گویا آن ها هم اخیرا با این مسئله مشکلی ندارند.

شرکت های دیگر نیز نظرات ضد و نقیض مختلفی با هم دارند. برخی می گویند  که اتصال دائم لپ تاپ ها به برق مانعی ندارد و برخی دیگر بدون ارائه دلیلی  منطقی خلاف آن را می گویند.

با این حال، تقریبا همه سازندگان سر یک موضوع اتفاق نظر دارند. همه آن  ها می گویند که نباید در چرخه کامل شارژ و دشارژ اخلال ایجاد کرد. به نوعی  حتی اگر می خواهید لپ تاپ تان را برای مدتی طولانی به برق متصل کنید، باید  هر از گاهی اجازه دهید تا باتری تا اندازه ای خالی شود.

به عنوان مثال، اپل می گوید که حداقل برای یک بار در ماه، باید بگذارید  که شارژ باتری تا اندازه ای خالی شود و سپس دوباره آن را شارژ کنید. به  گفته این شرکت، همین کار ساده باعث بهبود سلامت باتری می شود و طول عمر آن  را تا اندازه ای افزایش می دهد.

اهمیت کالیبره کردن باتری را فراموش نکنید

چه بخواهید و چه نخواهید، باتری لپ تاپ ها در طول زمان ضعیف تر می شوند و  ظرفیتشان تغییر می کند. به همین ترتیب رفته رفته باتری سنج دستگاه، قادر  به تشخیص دقیق شارژ باتری نخواهد بود و اطلاعات اشتباه به کاربر ارائه می  دهد.

از این رو، نباید اهمیت کالیبره کردن باتری را نادیده گرفت. البته باید  به این موضوع اشاره کرد که با کالیبره کردن، طول عمر باتری ها افزایش پیدا  نمی کند. تنها به کمک این روش، می توان دقت باتری سنج لپ تاپ را بالا برد.

در گذشته نیز در دیجیاتو مفصل به این موضوع پرداخته ایم و نحوه انجام  کالیبره کردن و فواید آن را توضیح داده ایم. به همین منظور اگر نیازمند  اطلاعات بیشتری در این مورد هستید می توانید از مطلب «چرا باید باتری لپ تاپ خود را کالیبره کنیم؟» کمک بگیرید.

با این حال در آخر باید به این موضوع اشاره کرد که باتری ها قرار نیست  تا ابد کار کنند. به مرور از ظرفیت شان کاسته می شود و در نهایت طول عمرشان  به پایان می رسد. البته با مراقبت بیشتر می توان این طول عمر را افزایش  داد و برای مدت طولانی تری از باتری لپ تاپ خود استفاده کرد.



منبع : howtogeek